hybridná šatku Je Porte Mon Bébé

08.10.2013 23:26

Je to hybridná šatka ktorá je elastická ale s pevnosťou pevnej. Pri tejto šatke sme ostali po skúšaní rôznych – elastických aj tkaných. Elastická mi vyhovovala pri novorodencovi a v prípade častého presunu autom, kedy som syna vyberala zo šatky do autosedačky a naopak. Nebola však vhodná pri väčšom pohybe pri práci okolo domu a záhrady, kedy v nej dieťa pri častom zohýbaní sa veľmi pružilo. Na to mi vyhovovala viac tkaná, ktorú bolo treba ale zakaždým preväzovať. Keď som našla šatku JPMBB, ostali sme už len pri nej.

Je elastická, ale dostatočne pevná ako tkaná, ani ťažšie dieťa v nej nepruží. Vhodná od narodenia po celú fázu nosenia do cca 14 kg (my v nej stále nosíme takmer 10 kg 1,5 ročného syna) a pre všetky polohy nosenia. Je dlhá až 5 m, čo sa na prvý pohľad môže zdať veľa, ale uzol pri klasickom kríži s kapsou končí vpredu, nie vzadu ako pri ostatných šatkách. Toto je výhoda hlavne pri sedení, kedy uzol netlačí. Konce šatky sú zúžené, takže uzol nie je zbytočne hrubý.

Šírka v strede je 70 cm ako pri tkanej, elastické majú väčšinou šírku 50 cm. Toto tiež považujem za veľkú výhodu hlavne v zime, kedy sa dá dieťa šatkou lepšie prikryť.

Je fantastická rovnako v zime ako aj v lete, kedy sa v nej dieťa zbytočne neprehrieva.

Šatka má okraje obšité overlokovým stehom, ktorý si aj po XX praniach stále drží svoj tvar, nerozťahuje sa. Stred je riadne viditeľný vďaka inofarebnému vrecku, ktoré nie je len na estetiku, ale praktické na nosenie mäkkých vecí ako čiapka, hračka a pod.

Hoci je šatka elastická, vďaka kombinácii 95% bavlny s 5% spandexom si stále drží svoj tvar a nevyťahá sa ako to elastické šatky bežne robia. Tým, že je elastická, nie je potrebné ju preväzovať, dieťa sa z nej ľahko vyberá a znovu vkladá.

Ja šatku nosím ako tričko – ráno ju uviažem, syna počas dňa často vkladám a vyberám a večer ju dám dole. Z toho dôvodu ju doporučujem ako ideálnu pri praktizovaní bezplienkovej komunikačnej metóde. Bez problémov sa mi dá zmeniť aj pozíciu napríklad z brucha na chrbát tiež bez nutnosti preväzovania – pruhy ktoré sú na ramenách dám dole, šatku v páse celú pretočím z brucha na chrbát (alebo opačne), ramenné pruhy dám znovu na ramená. Celé toto sa dá spraviť aj s dieťaťom v šatke (samozrejme väčším, ktoré sa samo drží. Náš syn sa pri tom drží pevne ako opička a má z toho veľkú srandu).

Šatka sa perie pri teplote 40 stupňov, suší voľne. Bez problémov prežila niekoľko experimentov v sušičke, čo ale nedoporučujem, nakoľko mám skúsenosť s rovnakým zložením tkaniny, ktorá sa v sušičke nepekne roztiahla.

Túto šatku hodnotím na 10 bodov a nemám nič, čo by som jej vytkla.

 

Andrea Lackovičová